Albaida i la seua gent

El Blog de la Dipu

sábado, 20 de diciembre de 2008

L’exposició “Jaume I el rei conqueridor” visita Albaida en Nadal

Divendres 19-12-2008 (Fresh Radio)
El passat dimarts dia 16 de desembre la ciutat d’Albaida va inaugurar l’exposició itinerant que la Conselleria de Cultura de la Generaltat Valenciana ha elaborat per a commemorar el 800 aniversari del naixement del rei En Jaume, baix el nom de “Jaume I: el rei conqueridor”.
La mostra gràfica i documental fa un repàs a la vida del monarca, donant especial relleu al seu paper com a fundador del Regne de València, així com a les institucions originals que hui tenim.Conceptualment la mostra està organitzada en cinc capítols: Un estat a cavall dels Pirineus, L’ofici de cavaller, Els Fets i les Conquestes de Jaume I, Els companys del Rei i La formació d’un regne.Formalment la mostra està agrupada en tres estructures, cadascuna de les quals conté material gràfic i cartogràfic, descripcions narratives del capitol, un video i un objecte faccímil al.legòric al tema.Entre els objectes que figuren en l’exposició apareixen còpia de les fustes del teginat d’un palau d’Oc del Museu de Montpeller, una representació tridimensional de les campanyes del Rei Jaume I a les terres valencianes, un faccímil dels Furs, etc.
Igualment, als audiovisuals apareix una representació virtual d’armes del segle XIII segons gravats de Viollet Le Duc, una representació virtual del setge a la ciutat de València per les tropes del rei i un joc de realitat augmentada on apareixen els vestits dels companys del rei.Resulta curiós aquest joc de realitat augmentada en el qual, fent servir una càmera oculta, el visitant se situa davant d’un monitor on apareix la seua figura. Sobredimensionades apareixen unes icones que permeten localitzar una sèrie de personatges agrupats en quatre seccions que fan referència a personatges próxims al Rei. Per exemple, personatges que tenen a veure amb diversos aspectes de la vida del moanrca: amb la seua formació, com Simó de Montfort; amb la seua consolidació com a monarca, com Lluis IX; amb la seua familia, com Violant d’Hongria; o amb la fundació del regne, com el papa Gregori IX. Fent us d’una paleta amb la creu de Sant Jordi, els vint-i-quatre vestits poden moure’s fins a col.locar-los damunt de cada visitant.
Tot el material prové de la productora de la pel.licula The King Conqueror i dels fons documentals del Museu d’Història de València.L’alcalde d’Albaida, el popular Juan José Beneyto, va manifestar en l’acte inaugural de la mostra que “és un autèntic privilegi per a Albaida poder comptar amb la visita d’esta extraordinaria exposició que ens apropa més al rei Jaume I i a la seua significació com a personalitat que va unir els pobles baix unes mateixes senyes d’identitat. Jaume I té una importància fonamental per a Albaida, ja que va ser ell qui va refundir la nostra ciutat en Vila cristiana i qui va ser l’impulsor d’un dels barris més tradicionals i característics de la nostra població: el Raval Jussà”.“Al rei en Jaume deguem gratitud tots els valencians i valencianes, perque d’ell ens arribaren les principals institucions per les quals ens governem encara hui en dia, com els ajuntaments i les Corts”, va concloure l’alcalde.

No hay comentarios:

Nueva Web y dirección

Se esta creando una web para albergar todos los contenidos de este blog que queremos ampliar con más contenido, es por lo que la nueva dirección será


http://www.albaidaysugente.co.cc

Bienvenidos al blog de Albaida y su gente / Benvinguts al blog d´Albaida i la seua gent.

Aqui encontraras información, de fiestas, historia, actuaciones, noticias de actualidad relacionadas con la Ciudad de Albaida y lo que sus ciudadanos comenten.
---------------------------------------------------------------
Aci trobaras informació de festes, historia, actuacions, noticies d´actualitat relacionades amb la Ciutat d´Albaida i lo que els seus ciutadans comenten.

PARTICIPA dejando un comentario en el blog o un email a
: albaidaysugente@hotmail.com